Daca sunteti posesorul unui laptop de foarte mult timp si ati constatat ca in interiorul acestuia se aude un zgomot suparator, continuu si fluctuant, cu siguranta este vorba despre ventilatorul care realizeaza racirea componenetelor electronice. Interventiile asupra acestuia sunt oarecum simple si constau fie in curatire fie in inlocuire. Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la acest gen de defectiune aparuta la un laptop, deoarece operatiunea de schimbare sau curatire este cat se poate de simpla si nu este deloc costisitoare. Inarmat cu putina rabdare, operatiunea poate fie efectuata la domiciliu, chiar de catre dumneavoastra, si nu necesita mai mult de 45 de minute. Pentru realizarea unei astfel de reparatii aveti nevoie de o surubelnita cu cap in cruce si un spray cu aer comprimat, daca doriti doar sa curatati sistemul de racire al laptop-ului dumneavoastra, si in plus, de un ventilator nou daca cel de pe laptop trebuie inlocuit. Daca nu doriti sa faceti aceasta operatiune singur, apelati la serviciile unui service laptopuri.
Operatiunea de curatire sau inlocuire este necesara, cu toate ca daca sistemul de racire functioneaza zgomos, nu este chiar un capat de tara. Este un fel de semn pentru o defectiune care se va produce mai devreme sau mai tarziu. De cealalata parte, in cazul in care sistemul de racire nu mai functioneaza, acest lucru pune in pericol toate componentele laptop-ului, deoarece sunt mari sanse ca acestea sa se supraincalzeasca si sa se arda.
Dupa cum observati, problema ventilatoarelor la un laptop este destul de serioasa, si de aceea este bine ca in momentul in care constatati astfel de nereguli sa incercati sa le remediati cat mai repede cu putinta. In majoritaea situatiilor se intampla ca sistemul de ventilare al unui laptop sa devina zgomotos datorita depunerilor de praf sau mizerie. Acest gen de defectiune este destul de usor de remediat, printr-o simpla interventie prin care sa suflati bine cu aer, toate orificiile de ventilare, aflate pe parte laterala a laptop-ului. Daca si dupa aceasta interventie, ventilatorul continua sa functioneze cu zgomot si variatii de turatie, nu aveti altceva de facut decat sa deschideti carcasa. Dupa ce ati desfacut toate suruburile de la carcasa si ati ajuns la ventilator, mai repetati inca o data operatiunea si suflati din nou cu aer, praful de pe acesta, concomitent cu o analiza atenta prin aspectare.
In acest mod, aveti posibilitate asa actionati manual ventilatorul, pentru a vedea daca paletele sunt in regula. In cazul in care zgomotul este evident si in cazul rotirii manuale, in mod cert nu veti gasi alta solutie de remediere a defectului, decat inlocuirea ventilatorului cu unul nou. Acest lucru se poate realiza destul de usor, deconectand mufa de alimentare a acestuia si scotand pur si simplu ventilatorul din suport. Pentru montarea celui nou, se parcurg operatiunile in ordine inversa, cu mentiunea ca in cazul in care pentru prindere sunt folosite cleme din plastic, sa fiti atenti sa nu le rupeti, atat la demontare cat si la montare, deoarece exista riscul ca vetilatorul sa iasa din locas si sa avarieze paletele si alte componente, in timp se se invarte.