Se foloseste expresia ”adormiti in Domnul” pentru cei decetai. Acestia au murit cu trupul, dar continua sa traiasca cu sufeltul. Desi sunt vii sufleteste nu mai pot lucra nimic pentru mantuirea lor. Sunt asemeni persoanelor care dorm.
Dupa ce o persoana decedeaza, in intervalul de 3-5 zile se organizeaza inmormantarea. Slujba de inmormantare este una complexa care contine rugaciuni pentru cel decedat. Exista o slujba de inmormantare pentru crestinii obisnuiti, alta pentru calugari si alta pentru copii sub 7 ani.
In perioada saptamanii luminate exista o randuiala speciala a slujbei. La o saptamana de la deces se rosteste o scurta slujba de pomenire si se face agheasma mica. Pana la 40 de zile membrii familiei aduc la Biserica prescuri pentru a se savarsi Sfanta Liturghie pentru cel decedat.
La 40 de zile este o slujba importanta care contine fragmente din slujba inmormantarii. Se mai fac slujbe de pomenire la 3, 6, 9 luni, 1 an si din an in an pana la 7. La 7 ani este o slujba la fel de importanta. Din acel moment trupul este redat in totalitate pamantului.
Ziua saptamanala de pomenire a mortilor este sambata. Exista doua sambete numite ”Mosii de iarna” si ”Mosii de vara” cand fiecare familie isi aduce aminte de cei decedati si ofera pmana celor necajiti.
In timpul postului mare se pomenesc toti mortii din parohie, este pomenirea generala a mortilor. Exista cateva produse alientare cu valoare de simbol: coliva (frantura de grau indulcita), apaosul si painea sub forma de colacei, boabele de grau si cele de strugure simbolizeaza multimea credinciosilor, iar produsul finit simbolizeaza Biserica.
Lumanarile simbolizeaza lumina lui Hristos care lumineaza calea celui decedat, tamaia simbolizeaza mireasma Sfantului Duh.