Contrastul dintre vechi si noi in romanul ”Cartea nuntii”

In romanul ”Cartea nuntii” de George Calinescu contrastul dintre vechi si nou este evidentiat in vizita lui Jim Marinescu la matusa lui, baba Chiva.

Jim era obisnuit cu oarecare conditii pe care asa-zisa ”casa cu molii” nu le avea. Dimineata, tanarul practica un ansamblu de exercitii sportive foarte apreciate in perioada interbelica pe care matusa lui nu le stia si nu le practica. Casa cu molii nu beneficia de o baie, de aceea Jim improviza dusul cu o stropitoare plina cu apa rece, drept cada, tanarul a pregatit un lighean in care isi baga picioarele cat timp varsa apa pe el.

Dupa obisnuita toaleta, Jim isi pregateste costumul de stofa Burberry, un costum de stofa englezeasca fina, la moda in epoca, pentru a se imbraca exemplar, spre deosebire de Baba Chiva care purta niste haine obisnuite, care nu ieseau in evidenta.

Dupa toate acestea, Jim ii cere batranii micul dejun adus pe o masuta pe roti, asa cum batrana nu mai vazuse.

Tanarul era nerabdator sa se plimbe din nou cu vechiul sau Peugeot, care pe timpul studiilor statea intr-un garaj demodat. Masina tanarului nu se afla intr-o stare relativ buna, tocmai de aceea tanarul isi dorea o masina mai noua, cum ar fi un Sport, un Stuttgard 260 sau un Steever 8.

Contrastul dintre vechi si nou ne este prezentat si in plimbarea lui Jim prin Bucuresti, atunci cand studentul observa toate modernizarile care au fost facute in lipsa sa.

Prin urmare, contrastul dintre vechi si nou este surprins odata cu aparitia nevoilor tanarului invatat cu luxul.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2024 Jub Jub - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress